Neljännet Puhu rahasta -messut pidettiin Haaga-Heliassa

Järjestimme yhteistyössä Haaga-Helia ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa Puhu rahasta -messut torstaina 31.10.2019 Haaga-Helian Pasilan kampuksella. Messut oli suunnattu 15–29-vuotiaille opiskelijoille, työelämässä oleville sekä opiskelun ja työelämän ulkopuolella oleville nuorille.

Messuilla osallistujat pääsivät osallistumaan työpajoihin sekä tutustumaan ständeihin. Näytteilleasettelusta vastasivat Pörssisäätiö, Takuusäätiö, Helsingin oikeusapu- ja edunvalvontatoimisto, Talous ja nuoret TAT, Pääkaupunkiseudun nuorisoasunnot ry, NAL Palvelut Oy, Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien sosiaalinen luototus, Osaamiskeskus Koordinaatti, Helsingin Diakonissalaitoksen Taloustaitohanke, Perintäritari Oy ja Suomen Setlementtiliiton Mun talous -toiminta.

Tapahtuman livekuvituksesta vastanneen Salla Lehtipuun visuaalinen tuotos kuvaa näytteilleasettajien toimintaa. Samalla tulee näkyväksi Mun talous -verkoston yhteinen agenda eli nuorten taloudellisen lukutaidon edistyminen, ja kuinka sen eteen työskennellään monimuotoisesti.

Työpajoja olivat pitämässä Pörssisäätiö, Talous ja nuoret TAT, Suomen Asiakastiedon TarkkaFyrkka-toiminta, Helsingin oikeusapu- ja edunvalvontatoimisto, Nuori Yrittäjyys ry, Lasten ja nuorten säätiö sekä Marttaliiton ja Takuusäätiön Rahat riittää -hanke. Livekuvittaja vieraili myös osassa työpajoja.


TarkkaFyrkka. Rahahuolia?

Suomen Asiakastieto Oy:n työpajassa syvennyttiin luottotietojen ihmeelliseen maailmaan. Kuinka nopeasti maksamaton lasku muuttuu maksuhäiriöksi? Miten maksuhäiriöt vaikuttavat arkipäivään? Miten kaveria voi auttaa, jos hänellä on rahahuolia? Työpajassa yhdistyivät tiukka luottotietopaketti ja osallistavat tehtävät.


Oma talous haltuun

Nuori Yrittäjyys ry:n työpajassa testattiin oman talouden osaamista ja tutustuttiin rahan hallintaan, kuluttamiseen sekä oman elämän turvaamiseen. Näillä opeilla on helpompi hallita omaa taloutta ja samalla vähentää rahankäytöstä aiheutuvaa stressiä. Työpajassa arvioitiin myös omaa kuluttamista ja tehtiin henkilökohtaiset budjetit.


Mitä maksaa?!

Takuusäätiön ja Marttaliiton Rahat riittää -hankkeen työpajassa selvitettiin, mitä eläminen maksaa. Työpajassa pääsi myös testaamaan, miten itse kukin tekee kulutusvalintoja. Osallistujat pohtivat, ovatko he kenties fiilisvihreitä suunnannäyttäjiä vai neuvokkaita arkivihreitä? Työpajassa kokeiltiin toiminnallisia työkaluja oman talouden hallintaan.


Puhu rahasta -podcast x Molybros kuuntelutilaisuus

Talous ja nuoret TAT:in työpajassa tarkasteltiin, miten rahasta puhumalla voi tienata rahaa? Mikä on menestyvän Youtube-kanavan salaisuus? Työpajassa kuunneltiin Puhu rahasta -podcastin toisen tuotantokauden ensimmäisen jakso, jossa vieraina olivat tubekaksikko Molybros. Puhu rahasta on Talous ja nuoret TATin tuottama talouspodcast nuorilta nuorille. Jaksoissa pohditaan rahaa − sen hankintaa, hallintaa ja merkityksiä − elämän ja yhteiskunnan eri osa-alueilla. Podin juontajana toimii lukio-opiskelija Ella Okko, jonka kanssa vaihtuvat asiantuntijavieraat avaavat talouteen liittyviä teemoja innovaatiosta ympäristöön. Pohdinnassa ovat esimerkiksi kysymykset: Miten viihteellä tehdään rahaa? Ovatko ura- ja opiskeluvalinnat todella omiamme, ja miten valita itselle oikea ammatti? Voiko nuori tehdä keksinnön, joka muuttaa maailmaa?


Taloudellinen mielenrauha

Lasten ja nuorten säätiön Taloudellinen mielenrauha -työpajassa tutkittiin jokaisen omaa rahasuhdetta, eli sitä miten talous ja raha on osa jokaisen elämää nyt ja tulevaisuudessa. Työpajassa puhuttiin rahan merkityksestä ja sen herättämistä tunteista henkilökohtaisesta, arkisesta näkökulmasta. Miten raha liittyy sisaruksen syntymään, ensimmäiseen kesätyöpaikkaan tai vaikka perheen muuttoon?


Osakesijoittaminen – mahdollisuus vaurastua

Pörssisäätiön työpaja oli suunnattu kaikille sijoittamisesta ja säästämisestä kiinnostuneille. Työpajassa esitettiin perusteet osakesijoittamisesta: Mistä osakesijoittamisessa on kyse, miksi kannattaisi sijoittaa osakkeisiin ja ennen kaikkea miten sijoittaminen konkreettisesti tapahtuu. Lisäksi osallistujat saivat vinkkejä, kuinka jalostaa sijoitusosaamistasi eteenpäin.

Miten selviän veloista?

Helsingin oikeusapu- ja edunvalvontatoimiston työpajassa avattiin velkaantumisen syitä ja seurauksia ja käytiin läpi velkaongelman ratkaisuvaihtoehtoja sekä perintäprosessia. Mitä maksamattomalle laskulle tapahtuu? Miksi luotonotossa kannattaa suorittaa vertailua? Aiheista keskusteltiin talous- ja velkaneuvojan alustuksen pohjalta ja lisäksi oli mahdollista käydä keskustelua omasta asiasta yksityisesti.

Yhteenveto

Kuten kuvauksista näkee, työpajojen sisältö oli anniltaan ensiluokkaista ja ständeillä niin ikään oli tarjolla tietoa monipuolisesti. Kiitokset kaikille tapahtumaan osallistuneille! Ensi vuoden haasteena on tavoittaa vielä enemmän nuoria. Nyt väki alkoi iltapäivällä olla vähissä. Onneksi sentään aamupäivällä riitti kuhinaa.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.