Selviydy veloista näillä vinkeillä

Raha-asiat voivat karata käsistä monista eri syistä. Kyse ei aina ole huolimattomuudesta tai taitamattomuudesta rahan kanssa. Elämässä sattuu paljon odottamattomia tapahtumia, ja rahahuolia voi tulla väistämättä, jos ei ole säästänyt pahan päivän varalle. Erityisesti elämäntilanteen nopeat muutokset, tulojen vaihtelu ja pienituloisuus johtavat rahaongelmiin ja velkaantumiseen.

Varsinkin nuorten pienituloisuus on lisääntynyt viime vuosina, ja jopa 30 prosentilla nuorista tulot ovat köyhyysrajan alapuolella. Tämä asettaa erityisiä haasteita talouden hallinnalle.

Älä jää yksin

Olivatpa syyt ja tausta mitkä tahansa, velkaongelman kanssa ei ole hyvä olla yksin. Jos huomaat, että taloutesi ei ole kunnossa, sinun kannattaa hakea apua välittömästi. Henkilökohtaista apua ja neuvontaa velkaongelmiin saa paikalliselta talous- ja velkaneuvontapisteeltä ja kirkon diakoniatyöntekijöiltä. Lisäksi esimerkiksi Takuusäätiö tarjoaa anonyymiä ja matalan kynnyksen neuvontaa puhelimitse ja chatissa. Palvelut ovat maksuttomia.

Velkaongelmat aiheuttavat paljon kysymyksiä

Velkaongelmiin liittyy paljon epävarmuutta, väärinkäsityksiä ja kysymyksiä, joihin ei tiedetä vastauksia. Milloin velka vanhentuu? Milloin maksuhäiriömerkintä saapuu ja mitä se tarkoittaa minulle? Mitä ulosotto tarkoittaa käytännössä? Mitä voin tehdä itse? Täältä löydät kattavasti tietoa muun muassa velkaongelmien ratkaisemisesta ja vastauksista edellä mainittuihin kysymyksiin.

Miten edetä velkaongelman kanssa?

Velkaongelmien ratkaisukeinot määräytyvät pitkälti oman maksukykysi ja elämäntilanteesi vakauden mukaan. Pitkäaikaiseen takaisinmaksusuunnitelmaan sitoutuminen edellyttää riittäviä tuloja koko takaisinmaksuajan kattamiseksi. Tällöin velat voidaan hoitaa suoraan velkojien kanssa tai esimerkiksi yhdistämällä ne Haenyt.fi palvelun kautta. Jos tulot ovat epäsäännölliset tai riittämättömät velkojen maksamiseen tai lainojen yhdistämiseen, voi olla järkevämpää antaa velkojen mennä perintään ja ulosottoon. Tällöin velanhallinnan viimeinen keino voi olla yksityinen velkajärjestely myöhemmässä vaiheessa.

Velkaongelmien voittaminen edellyttää aktiivista osallistumista ja tietoisuutta omasta tilanteesta. Tästä syystä Takuusäätiö on luonut verkkosivustolleen osion, jossa voit itsenäisesti lajitella ja suunnitella omaa talouttasi. Verkkosivusto sisältää työkaluja ja ohjeita oman taloutesi hallintaan, joiden tarkoituksena on auttaa sinua ymmärtämään talous- ja velkatilanteesi, jotta voit ehkäistä tai ratkaista velkaongelmia helpommin.

Mikä ajaa ihmiset velkaongelmiin?

Velkaongelmiin ajautuminen on aina yksilöllistä, mutta vaikuttavana tekijänä on usein jokin alla luetelluista tekijöistä:

 • Pienet tulot
 • Lapsen syntymä
 • Yksinhuoltajuus
 • Muutokset tuloissa tai menoissa
 • Lastensuojelutausta
 • Heikot sosiaaliset verkostot
 • Oppimisvaikeudet nuorempana
 • Mielenterveysongelmat
 • Asunnottomuus
 • Erilaiset riippuvuudet
 • Rikostausta
 • Tietämättömyys etuuksista ja palveluista
 • Muuttuvat elämäntilanteet
 • Sairastuminen
 • Ero

Sivustomme Omat rahat -osiosta löydät vinkkejä, miten selviytyä eri elämäntilanteista taloudellisesti.

10 + 1 vinkkiä velkaongelmiin ajautuneelle

 1. Kirjoita ylös pakolliset menosi ja laske, kuinka paljon sinulla jää kuukausittain rahaa velkojen maksuun. Yritä käyttää tämä summa velkojen maksuun joka kuukausi.
 2. Älä tingi liikaa elämisen perusmenoista ja maksa aina ensin välttämättömät asiat, kuten vuokra, ruoka, puhelin- ja sähkölaskut. Toimi näin, vaikkei sinulla jäisikään enää rahaa velkojen maksuun.
 3. Mieti, onko olemassa tarpeettomia menoja, joista luopumalla voisit maksaa velkasi pois.
 4. Pidä aktiivisesti yhteyttä velkojiin ja ilmoita heille suoraan maksukyvystäsi.
 5. Yritä sopia velkojiesi kanssa maksukykyäsi vastaavista lyhennyksistä. Muista kuitenkin varmistaa, että lyhennykset pienentävät myös velan pääomaa eivätkä mene korkoihin ja kuluihin.
 6. Tee velkataulukko veloistasi ja merkitse muistiin, kuinka paljon maksat joka kuukausi.
 7. Pyri yhdistämään lainat, jos suinkin mahdollista. Näin pääset eroon useista kuukausittaisista tilinhoitopalkkioista.
 8. Jos et pysty maksamaan kaikkia velkoja, voit uusien velkojen ottamisen sijaan turvautua perintään tai ulosottoon. Jos mahdollista, on parasta yrittää maksaa pienemmät velat pois yhdistelylainan avulla. Selvitä, mitkä velat on järkevintä maksaa, jos joudut asettamaan ne tärkeysjärjestykseen.
 9. Älä pelkää liikaa maksuhäiriömerkintää ja maksa velkoja velalla tai hyväksy maksusuunnitelmia, joita et voi noudattaa.
 10. Pyydä apua esimerkiksi Takuusäätiöltä tai kunnalliselta velkaneuvojalta selvittääksesi, voisitko saada velkasi järjestykseen.
 11. Älä häpeä velkojasi äläkä jää yksin ongelmiesi kanssa, vaan puhu avoimesti ja rohkeasti tilanteestasi, myös läheisillesi.