Oppimispelit, testit ja tietovisat

 

Tältä sivulta löydät erilaisia taloudenhallintaan liittyviä oppimispelejä, testejä ja tietovisoja. Klikkaamalla otsikkoa pääset sivustolle, jossa alkuperäinen materiaali sijaitsee.

 

Mun talous -toiminta on päättynyt. Tämä sivu on päivitetty viimeisen kerran 24.2.2021.

Euro-tietovisa

 

Euroopan keskuspankin tietovisassa voit testata, paljonko tiedät eurosta ja Euroopan keskuspankista. Visa sisältää kysymyksiä niin vasta-alkajille kuin asiantuntijoillekin.

Kuluttajansuojan perusteet -visa

 

Tunnetko kuluttajansuojan vai jäätkö markkinavoimien jalkoihin?  Testaa osaamisesi — me teemme johtopäätökset!

Kuntapeli

 

Kokeile saatko kuntasi uuteen kukoistukseen. Pelissä olet itse kuntapäättäjä. Päätät itse linjat ja teet budjetin. Korotatko veroja, parannatko palveluja, kohennatko elinkeinoja, nostatko asiakasmaksuja? Tämä kaikki on kerrankin omassa vallassasi. Käytä sitä! Näet heti vaikutukset talouteen, työllisyyteen, väkimäärään ja kuntalaisten tyytyväisyyteen.

Lahjaostosten kuluttajansuoja -visa

 

Testaa lahjaostoksiin liittyvää kuluttajansuojan tuntemustasi.

Money Flow Challenge

 

Mobiilipeli, joka on suunniteltu 15–20-vuotiaille nuorille. Toimii sekä Android että Apple -käyttöjärjestelmissä. Tarjoaa uudenlaisen ja hauskan tavan oppia tekemisen ja kokeilemisen kautta omaan henkilökohtaiseen taloudenhoitoon liittyviä asioita. Pelissä autetaan erilaisia pelihahmoja selviytymään monenlaisista omaan talouteen liittyvistä haasteista. Money Flow Challenge -pelistä on olemassa maksuton versio ja pro-versio (maksullisen version hinta Google Playssa 2,90 € ja App Storessa 2,29 €). Pelin maksuton versio löytyy Google Playsta ja App Storesta.

Onko raha-asiat hallussa?

 

Raha kuuluu jokaisen elämään ja sinä voit hallita sitä. Raha itsessään tekee harvoin onnelliseksi, mutta tieto omasta rahatilanteesta ja tietynlainen vakaus vapauttaa energiaa niihin oikeasti tärkeisiin asioihin elämässä.

Vastaa seitsemään kysymykseen tässä EHYT ry:n ja Suomen Setlementtiliiton Mun talous -toiminnan kehittämässä visassa, niin tiedät miten kaukana tai lähellä olet massipäällikkyydestä!

Onko taloutesi tasapainossa – tarkista tilanteesi

 

Tarkista, ovatko talousasiasi ja tulevaisuuden suunnitelmasi hyvässä tasapainossa, vai tarvitsetko tuoreempaa tietoa ja asioiden ajan tasalle viemistä? Tee lyhyt ja yksinkertainen testi vastaamalla 22 kysymykseen kyllä tai ei. Vastaaminen vie vain muutaman minuutin. Testin avulla pääset tilanteesi tasalle ja saat vinkkejä tulevaisuuden varalle.  Sähköinen testin ovat toteutettaneet yhteistyössä Finanssiala ry sekä Takuusäätiön ja Marttaliiton Rahat riittää -hanke. Testi on suunnattu lähinnä 5-10 vuoden päästä eläkkeelle jäämässä oleville.

Ostopolkuvisa

 

Testaa miten pärjäät ostopolulla mainonnan ja datan keräämisen viidakosta kassan kautta maaliin taitavaksi käyttäjäksi tai reippaaksi reklamoijaksi?

Rahalaakso

 

Rahalaakso on hauska ja opetuksellinen 5–9-vuotiaille lapsille suunniteltu pelisivusto. Sen monissa viihdyttävissä tehtävissä lapset oppivat pelaamisen ohessa paljon muun muassa siitä, kuinka rahaa voidaan hankkia ja siitä, kuinka heidän täytyy säästää voidakseen hankkia haluamansa.

Rahanarvolaskuri

 

Rahanarvolaskurin avulla voit verrata, kuinka paljon tietyn vuoden rahasumma olisi nykyrahassa ja päinvastoin.

Rahataitotesti

 

Arkisten raha-asioiden osaaminen on meille kaikille tärkeää. Nordean tuottaman testin tavoitteena on saada sinut tunnistamaan oman osaamisesi taso ja kiinnostumaan rahataidoista. Testin avulla saat tietoa ja vinkkejä omien raha-asioiden hoitoon vaikuttavista tekijöistä, ja pystyt tämän tiedon valossa tekemään itsellesi parempia valintoja.

Taloussankari

 

Taloussankari on suunnattu 13–17-vuotiaille. Pelissä pääset tekemään talouteen liittyviä päätöksiä ja valintoja. Pelin edetessä pelihahmollesi kertyy lisää ikää ja peli monimutkaistuu. Rahataitojen kartutat hyvinvointipisteitä, joiden avulla opit tasapainoilemaan talouden hallinnan sekä mielekkään elämäntyylin välillä. Pelin kokonaiskesto on 45–60 minuuttia. Keskeneräistä peliä voi jatkaa myöhemmin tallentamalla pelin valikon kautta.

Testaa oman taloutesi tila

 

Testaa oman taloutesi tilanne vastaamalla Takuusäätiön sivuilla olevan testin kahdeksaan helppoon kysymykseen. Kysymykset koskevat viime aikaisia kokemuksia rahan käytöstä, sen riittävyydestä ja säästämisestä. Vastattuasi saat tietää, onko taloutesi hyvällä mallilla vai onko syytä huolestua. Saat myös käytännön neuvoja, miten voit lähteä parantamaan omaa taloustilannettasi.

Testaa ostatko fiiliksellä vai tarpeeseen

 

Tämä Takuusäätiön sivuilla oleva testi paljastaa, minkälaisia ostopäätöksiä teet ja mitkä asiat vaikuttavat päätöksiisi. Testin lopussa saat vastauksen siihen, millainen shoppalilija olet ja miten voisit tehdä vieläkin fiksumpia valintoja.

Tunnetko kuluttajansuojan -visa

 

Testaa, kuinka hyvin osaat kuluttajansuojan perusasiat vastaamalla 14 kysymykseen.

Verkkokauppavisa

 

Osaatko pelisäännöt, jos tilattuasi tavaran verkkokaupasta asiat eivät menekään niin kuin pitäisi? Vai jäätkö ongelmiin törmätessäsi markkinavoimien jalkoihin? Testaa kuluttajansuojan osaamisesi — me teemme johtopäätökset!

Välttämätön, tarpeellinen vai turha?

 

Marttaliitto ja Takuusäätiö ovat julkaisseet Välttämätön, tarpeellinen, turha -korttipelin raha-asioista nuorten kanssa keskustelemisen tueksi. Peliä voi hyödyntää niin kotona kuin nuorisotyönkin välineenä. Pelin voit tulostaa omaan käyttöösi vapaasti.

Zaldo

 

Zaldo on ala- ja yläkoululaisten taloustaitojen parantumiseen suunniteltu pelillinen oppimisympäristö. Zaldosta on versiot 4.–6.-luokkalaisille ja 7.–9.luokkalaisille. Interaktiivinen ja monipuolinen sisältö muodostaa kattavan ja innostavan kokonaisuuden oman talouden hallinnan opiskeluun.