Oman talouden suunnittelu

 

Ihmiset haluavat elää tässä ja nyt. Arvostamme enemmän nykyhetkeä kuin tulevaisuutta. Siksi pidemmän tähtäimen suunnitelmat eivät aina ole houkuttelevia. Oman talouden suunnittelu olisi kuitenkin kannattavaa. Suunnitelmallisuuden avulla rahat saa varmemmin riittämään kuukaudesta toiseen. Rahapuhetta -kyselytutkimukseen osallistuneista 82 %:a kertoi olevansa innokkaita rahankäytön suunnittelijoita. Suunnitelmat eivät kuitenkaan käy aina toteen; esimerkiksi 41 % kyselyyn vastanneista ei ollut varautunut yllättäviä menoja varten.

 

Omien raha-asioiden riskikohtien tunnistaminen on tärkeää.Kannattaa miettiä, millaisia riskit ovat? Tässä muutamia ohjeita raha-asioiden hallintaan:

Suunnittele etukäteen, paljonko rahaa tarvitset kuussa. 

 

Tee itsellesi budjetti, johon kirjoitat, paljonko tienaat rahaa ja paljonko kulutat rahaa. Apunasi voit käyttää esimerkiksi PennoaPenno on sähköinen muistikirja omista tuloista ja menoista. Lisäksi se näyttää, paljonko sinulla on rahaa käytettävissä päivää ja kuukautta kohden. 

 

Jenna Mäkelä on tunnettu kokemusasiantuntija peliriippuvuusasioissa. Mäkelän mukaan nettoajattelu on toimiva malli ihmisille, joilla taloudenhallinta ei ole hallussa. Siinä rahaa ei saa käyttää etukäteen, mutta sitä saa jättää käyttämättä ja säästää. Jos on menossa vaikkapa ulos viikonloppuna, on rahaa säästettävä ennakkoon kyseistä tarkoitusta varten. (Iltalehti 25.1.2020.) 

 

Takuusäätiön projektisuunnittelija Maija Isaksson antaa kolme vinkkiä, kuinka päästä alkuun oman talouden suunnittelussa: 1) Löydä oma apuvälineesi, 2) Rakenna rutiinien varaan ja 3) Palkitse itsesi. Lue koko blogikirjoitus Miksi aloittaminen on niin vaikeaa?