Asuminen

 

Suomalaiset nuoret itsenäistyvät varhemmin kuin monien muiden Euroopan maiden nuoret. Tämä on monella tapaa hyvä asia, mutta siihen liittyy myös erilaisia riskejä. Suomessa muutetaan ensimmäiseen omaan asuntoon yleensä 18–20-vuotiaina. Omillaan asumisessa joutuu kantamaan vastuuta monista asioista. Jo ajoissa ennen muuttamista on alettava säästämään vuokravakuusrahaa. (NAL. Omaan kotiin. Opas itsenäistyvälle nuorelle 2019–2020.) 

 

Omaan kotiin muutettaessa rahanhallintataidot nousevat erityisen tärkeiksi ja kenties aivan uusiksi taidoiksi. Helsingin Sanomissa haastateltiin 9.1.2020 tutkijatohtori Mette Rantaa, joka totesi, että taloudellinen kyvykkyys ei ole vain taloustaitoja vaan myös tunnetta, että osaa hoitaa raha-asioitaan. Kokemus siitä, että pystyy hallitsemaan talouttaan ja tulemaan toimeen pienilläkin tuloilla on Rannan mukaan erittäin merkittävää. (Rahahuolet heikentävät nuorten aikuisten hyvinvointia vuosiksi, mutta hyvät taloustaidot suojelevat mielenterveyttä.) 

 

Miten sitten saa rahat riittämään asumiseen? Entä mitkä asumiseen liittyvät tavarat ovat välttämättömimpiä? Kun asuu itsenäisesti, on varmistettava rahojen riittäminen. Tulojen täytyy olla suuremmat kuin menot. Kodintarvikkeita hankkiessa kannattaa miettiä, voiko uuden ostamisen sijaan lainata, jakaa esim. kämppiksen kanssa tai korjata vanhan. Kysymys siitä, miten haluaa asua ja miksi, on myös olennainen. Lue lisää NAL:in itsenäistyville nuorille suunnatusta Omaan kotiin -oppaasta!