Kamalan ihana ostamisen huuma
Shoppailulla tarkoitetaan ostoksilla käymistä ajanvietteenä tai harrastuksena. Se poikkeaa normaalista ostoksilla käymisestä siten, että sitä ei tehdä välttämättömään tarpeeseen kuten ruuan hankkimiseen. Hallinnassa oleva shoppailu voi olla ihmiselle hyvä asia ja tuottaa positiivisia tunteita. Hyvästä löydöstä voi saada tunteen, joka on verrattavissa liikunnan aiheuttamaan mielihyvän tunteeseen. Onpa shoppailun sanottu myös pidentävän ikää ja laihduttavan. Aina shoppailu ei kuitenkaan pysy hallinnassa ja siihen voi kehittyä riippuvuus. Yksi shoppailuriippuvuuden syntyä edesauttava tekijä on kuluttamista ihannoiva nyky-yhteiskunta, jossa suorastaan kannustetaan kuluttamaan mahdollisimman paljon. Elämäntarkoitusta, tyydytystä ja hyväksyntää haetaan usein tavaroiden ja palveluiden kulutuksen kautta. Myös sosiaalinen paine vaikuttaa ihmisiin. On saatava samoja tuotteita, joita kavereillakin on, jotta tulee hyväksytyksi porukassa.
Media, mainonta, viihdebisnes ja superjulkkisten överiä elämäntyyliä ihannoiva kulttuuri ruokkivat shoppailuriippuvuuden syntyä. Shoppailuriippuvaiselle jonkin tuotteen ostaminen voi tuottaa aivoissa samantapaisia vaikutuksia kuin kemialliset päihteet eli toiminta lisää endorfiineja, adrenaliinia, serotoniinia tai dopamiinia, jotka aiheuttavat hyvänolon tunteen ja euforian kokemuksen. Positiiviset tunteet kestävät kuitenkin vain ostohetken ajan ja tämän jälkeen voidaan kokea ahdistusta, häpeää, masentuneisuutta ja syyllisyyttä. Shoppailuriippuvuus voi aiheuttaa taloudellisia vaikeuksia, merkittäviä ahdinkotiloja sekä ongelmia sosiaalisessa ja työelämässä.
Ostelemalla toiseen todellisuuteen
Shoppailuriippuvuuden syntyyn on tutkimuksissa todettu vaikuttavan myös halu paeta todellisuutta ja negatiivisia ajatuksia sekä tuntemuksia. On myös havaittu selkeä yhteys stressaavan elämäntilanteen tai tapahtuman ja shoppailuriippuvuuden välillä. Surulliset ihmiset käyttävät tyytyväisiä ihmisiä enemmän rahaa kulutukseen.
Täysi-ikäistyvät nuoret ovat altis ryhmä shoppailuriippuvuuden puhkeamisessa. Nuorten on helppo hullaantua verkkokaupoista, pikavipeistä ja kulutusluotoista, joilla oman elämänsä saa ainakin hetkeksi muistuttamaan julkkiksen elämää.
”Kyllähän esimerkiksi sosiaalinen media, kuten Instagram ja sen kuvasto, ruokkii ajattelua, että jos tuokin ostaa, niin minäkin haluan”, nuorten velkaantumista tutkinut yliopistotutkija Karoliina Majamaa sanoo.