Innostu säästämisestä ja toteuta unelmasi

 

Vaikka taloudenhallinta ja raha-asiat voivat tuntua tylsiltä, niin niistä voi myös innostua. Raha itsessään tekee harvoin onnelliseksi, mutta tieto omasta rahatilanteesta ja tietynlainen vakaus vapauttaa voimavaroja niihin oikeasti tärkeisiin ja innostaviin asioihin elämässä. Säästäminenkin voi olla hauskaa, kun päämäärä on selvillä.

 

Raha kuuluu jokaisen elämään ja sinä voit hallita sitä. Rahan avulla ylläpidetään turvallista ja hyvää arkea, mutta rahalla voi myös toteuttaa monia unelmia, kuten seuraavan kesän festarireissun. Jos säästät joka päivä 3 euroa, se tekee vuoden aikana 1 000 euroa. Säästämisen voi aloittaa paljon pienemmästäkin.

 

Mieti ja suunnittele

 

Rahaa on hyvä miettiä. Ihan ensimmäiseksi kannattaa selvittää oma rahatilanne; seurata vaikkapa kuukauden ajan, kuinka paljon rahaa saa ja mihin sitä käyttää. Näin omat kulutustottumukset paljastuvat ja ymmärtää, mihin kaikkeen rahaa kuluu. Kun tarkastelet raha-asioita, ole itsellesi rehellinen. Pikkuostoksiinkin menee vuodessa yllättävän paljon rahaa. Jos esimerkiksi ostat viitenä päivänä viikossa energiajuoman, vuoden aikana niihin menee rahaa yli 300 euroa. Rahatilanteen selvittämisen jälkeen voit miettiä, mihin rahojen pitäisi kulua tai mihin niitä oikeasti haluaisit käyttää.

 

Hankintoja ja maksuja kannattaa suunnitella, koska elämässä voi sattua mitä vain. Rahatilanteen ollessa tiukka, joudut päättämään, mikä on tärkeää ja mistä voi luopua. Lisäksi on hyvä muistaa, että kuluttamisen tulisi perustua tarpeeseen ja harkintaan. Kulutusvalintojen on oltava sellaisia, että ne ottavat huomioon myös muut ihmiset, eläimet ja ympäristön.

 

 

Säästämistä täytyy opetella

 

Säästäminen on keino saada rahat riittämään paremmin. Harva on niin varakas, että voi ostaa kaiken haluamansa heti. Pitkäjänteisesti säästämällä voi toteuttaa unelmiaan. Säästäminen on kannustavaa ja kannattavaa, kun sille on jokin tavoite. Yllättävän menon, kuten esim. puhelimen rikkoutuminen, sattuessa kohdalle on hyvä olla rahaa säästössä, joilla voi maksaa uuden laitteen hankinnan. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa säästää ja käyttää rahaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että menojen karsiminen on useimmiten helpompaa kuin tulojen kasvattaminen.

 

Aivojamme ei valitettavasti ole rakennettu täydellisiksi rahansäästökoneiksi. Palkitsevammalta saattaa tuntua, kun saa ”kaiken heti nyt”. Yhteiskuntamme jopa monesti mahdollistaa ostamisen, vaikka ostokseen ei olisikaan rahaa. Velaksi elämisen tie on kuitenkin kivinen ja voi lopulta päättyä melkoiseen louhikkoon. Säästämiseen on hyvä opetella. Onneksi on olemassa niksejä, miten säästämisestä voi tehdä helpompaa ja palkitsevampaa. Lue täältä Takuusäätiön Sanna Apajalahden vinkit.