Hanki harkiten – kuluta kestävästi

 

Sillä mihin me käytämme rahaa on vaikutusta sekä ympäristön tilaan että ihmisten ja eläinten hyvinvointiin. Ostopäätöksillä ja ostamatta jättämisellä me ihmiset voimme vaikuttaa markkinoihin ja edistää vastuullista tuotantoa.

 

Oletko kuullut käsitteet ekologinen jalanjälki ja ekologinen selkäreppu? Ekologinen jalanjälki mittaa, montako hehtaaria tarvitaan tuottamaan kuluttamamme ruoka, kulutushyödykkeet ja energia sekä kuinka paljon käytämme rakennettua maata. Ekologinen selkäreppu mittaa koko tuotteen elinkaaren aikaista luonnonvarojen kulutusta kiloina.

 

 

Maapallojen lisääminen ei ole ratkaisu

 

Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät kuin suomalaiset, tarvitsisimme 3,6 maapalloa kattamaan luonnonvarojen tarve kestävästi. Syyt luonnonvarojen kovaan kulutukseen ovat energiantuotannossa, liikenteessä ja ruuan tuotannossa. Niissä ovat myös ratkaisut kulutuksen vähentämiseen ja voimme jokainen niihin osaltamme vaikuttaa. Joko olet muuten tehnyt hiilijalanjälkitestin? Löydät sen täältä.

 

Vastuullinen kansalainen pitää ekologisen jalanjälkensä pienenä ja reppunsa kevyenä:

  • ostamalla harkiten
  • suosimalla kestotuotteita ja välttämällä kertakäyttötuotteita
  • valitsemalla ympäristömerkittyjä tuotteita
  • syömällä kasvispainotteista ruokaa
  • käyttämällä yhteispalveluja
  • jakamalla ja lainaamalla tuotteita muiden kanssa
  • vähentämällä energian käyttöä sekä lämpimän veden kulutusta
  • vaihtamalla ekoenergiaan
  • liikkumalla julkisilla kulkuvälineillä ja pyöräilemällä tai kävelemällä aina kun mahdollista
  • välttämällä lentämistä, laivamatkustamista sekä autoilua

 

Kuluttajaliiton Vastuullinen kuluttaminen -osioon on koottu helposti omaksuttavia vinkkilistoja, joiden avulla voit pyrkiä vastuullisimpiin valintoihin arjessa – oli kyse sitten esimerkiksi asumisesta, liikkumisesta tai vaikkapa vaatteiden tai kosmetiikan ostosta. Osiosta löytyy myös arvokkaita neuvoja niille, jotka ovat kiinnostuneita vastuullisen sijoittamisen periaatteista.

 

Raha ei tuo onnea

 

Saamme jatkuvasti melko ristiriitaisia viestejä kuluttamisestamme. Yksi päättäjä käskee kuluttamaan, jotta pidetään kansantalous kasvussa ja toinen on oikeutetusti huolissaan ilmastonmuutoksesta ja maapallon kantokyvystä, koska me ihmiset yksinkertaisesti kulutamme aivan liikaa. Siis miten ihmeessä voimme oikeastaan parhaiten toimia maapallon ja toistemme hyväksi? Selvää on ainakin se, että kuluttamista ja talouskasvua ei voi pitää onnellisuuden ja hyvinvoinnin mittarina.

 

Vanhat kansanviisaudetkin opettavat, että ”rikkaus ei tuo onnea”. Monet nykytutkimukset vahvistavat tämän paikkansa pitävyyden. Sen jälkeen, kun perustarpeista, kuten puhtaasta juomavedestä, ruuasta ja terveydestä, on huolehdittu, raha ei itse asiassa lisää ihmisten tyytyväisyyttä elämään. Sen sijaan onnellisuutta lisäävät yleensä aineettomat asiat, kuten hyvät ihmissuhteet ja mahdollisuus tehdä itselle tärkeitä asioita.

 

Olemme vaikuttajia ja meillä on vastuu

 

Entä onko yhden ihmisen kulutusvalinnoilla todella mitään väliä maapallon 7 miljardin ihmisen joukossa? Aivan varmasti on. Loppujen lopuksi maapallon kannalta kestämätön kulutus on tulosta kunkin henkilökohtaisesta kulutuksesta. Suunnan voi myös muuttaa yksi ihminen kerrallaan. Eikä koskaan kannata väheksyä esimerkin voimaa. Me ihmiset olemme laumaeläimiä ja lähdemme helposti mukaan johonkin sellaiseen, missä joku toinen on jo avannut tietä. Mahatma Gandhi sen aikanaan parhaiten sanoi:

 

”Ole itse se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä.”

 

 

Lue lisää aiheesta

 

Suomen YK-Liiton verkkosivusto. Vastuullinen kuluttaminen.

 

WWF:n verkkosivusto. Ylikulutus.

 

Globaalin kuluttajan foorumi -verkkosivusto.