Börja spara och nå dina drömmar
Att spara lönar sig. Genom att spara får vi en tryggare vardag, men gör det också möjligt att förverkliga oss själva. Pengar ger både trygghet och möjligheter. Men varför är det så svårt att börja? Flera unga uppger att de saknar motivation och kunskap i hur man sparar. Med 5 konkreta tips kommer du igång med ditt sparande och hittar motivationen som gör att du lyckas nå dina mål och drömmar.
Lägg upp ett sparmål
Sätt upp ett tydligt mål för sparandet. Du kan till exempel spara till en säkerhetsbuffert, en resa eller en bostad. Det är betydligt lättare att spara då du vet varför du gör det.
Kartlägg inkomster och utgifter
När du vet ditt sparmål är det dags att bestämma hur mycket du ska spara för att nå målet på en viss tid. Du kan spara en viss summa varje dag, varje vecka eller varje månad. Du kan också spara en viss procent av alla intäkter. För att du skall kunna slå fast summan som du lägges åt sidan från konsumtionen, är det viktigt att lista utgifter och se hur mycket det är realistiskt möjligt att spara.
Gör sparandet till en vana
Då sparandet är en inbyggd handling i vår ekonomihantering och planering sker det obemärkt och automatiskt. Ett bra sätt är att automatisera sparandet så, att det varje månad då du får din inkomst överförs automatiskt pengar från ditt brukskonto till ett separat sparkonto.
Dela upp ditt sparande
Spara 60 euro/månad eller 2 euro/dag? Ibland kan det vara lättare för oss att tänka på sparandet utgående från mindre belopp, då kanske det också blir lättare att se inbesparings möjligheterna i vardagen. Hur kan du spara in i dina vardagliga rutiner?
Spara då du får din inkomst
Det blir klarare att se hur mycket du har till förfogande för resten av månadens konsumtion, och sparandet blir verkligen av.
Förutsättningen för att vi skall lyckas med vårt sparande är att vi börjar granska vårt köpbeteende och hur vi använder pengar. Ifall vi inte vet vart pengarna försvinner under veckorna och månaderna, kan det för många vara omöjligt att göra upp en sparplan som håller i längden. Tänk på att sparandet i praktiken innebär att vi skjuter framåt på vår konsumtion – du väljer att lägga undan pengar idag, för att kunna använda dem vid ett senare tillfälle.
Läs mera på: