Boende – hur påverkar det min ekonomi?
För majoriteten är boendet den största utgiften i vardagen, vilket innebär att kostanden för boendet påverkar hur mycket pengar vi har över till konsumtion. I Finland flyttar unga till eget boende tidigare än i många andra europeiska länder, vanligaste åldern för att flytta hemifrån är vid 18–20-års åldern.
Att flytta hemifrån innebär mycket mer än att hitta ett boende och låna eller hyra en flyttbil. Då man står vid vägskälet mellan barndomen och vuxenlivet är det viktigt att fundera på sin ekonomi och göra upp en plan för hur man kommer att sköta den. Det är viktigt att minnas att utgifterna inte får överskrida intäkterna.
För att göra flytten smidigare, kan det hjälpa att tänka på följande:
- Börja fundera på vad du kommer att behöva i det nya hemmet och vad det kostar (köksutrustning, möbler, elektronik, textilier o.s.v)
- Börja spara, eftersom kostnaderna för flytten kan komma som en överraskning för många
- Fundera noga på ifall man behöver köpa allting som nytt, eller ifall det går att utnyttja köp-och-sälj tjänster på nätet.
Hyra eller äga sitt boende?
Vi kan bo på hyra eller äga vårt boende. Ifall man väljer att köpa sitt boende, innebär det oftast att man behöver lyfta ett bostadslån, vilket i sin tur kräver att vi sparar ihop till en handpenning. Ett bra sätt till att börja spara till sin första egna bostad är genom att öppna ett BSP-konto.
Har du redan öppnat ett BSP-konto hos din bank, och påbörjat resan mot din första egna bostad?
Läs mera på:
https://www.martha.fi/vardagskunskap/spara-till-en-bostad-en-euro-i-taget