Boende– hur påverkar det min ekonomi? 

 

För majoritetenärboendetdenstörstautgifteni vardagen, vilket innebär att kostanden för boendetpåverkar hur mycket pengar vi har över till konsumtion.I Finland flyttar unga till eget boende tidigare än i många andra europeiska länder,vanligaste åldern för att flytta hemifrån är vid18–20-års åldern. 

 

Attflytta hemifrån innebär mycket mer än att hitta ett boende och låna eller hyra en flyttbil. Då man står vid vägskälet mellan barndomen och vuxenlivet är det viktigt att funderasin ekonomioch göra upp en plan för hur man kommer att sköta den.Det är viktigt att minnas att utgifterna inte fåröverskrida intäkterna. 

 

För att göra flytten smidigare, kan det hjälpa att tänka på följande: 

 

  • Börjafundera på vaddu kommeratt behöva i det nya hemmetoch vad det kostar(köksutrustning, möbler, elektronik, textiliero.s.v) 
  • Börjaspara, eftersom kostnaderna för flytten kan komma som en överraskning för många 
  • Funderanogapå ifall man behöver köpa allting som nytt, eller ifall det går att utnyttja köp-och-sälj tjänster på nätet. 

 

Hyra eller äga sitt boende?

 

Vi kan bo på hyra eller äga vårt boende. Ifall man väljer att köpa sitt boende,innebärdet oftastattman behöver lyfta ettbostadslån, vilket i sin tur kräver att vi sparar ihop till en handpenning.Ett bra sätt till att börja spara till sin första egna bostad är genom att öppna ett BSP-konto. 

 

Har du redan öppnat ett BSP-konto hos din bank, och påbörjat resan mot din första egna bostad? 

 

Läs mera på: 

https://www.martha.fi/vardagskunskap/spara-till-en-bostad-en-euro-i-taget