Fundera på hur du konsumerar – konsumera hållbart

 

När vi ser något snyggt i butiken eller webshopen är det lätt att drabbas av ett starkt ha-begär. ”Tänk på alla sätt denna grej kunde förbättra min vardag?” tänker vi och föreställer oss hur vårt liv blir lättare, bättre och hur vi själva blir snyggare och coolare bara vi får ännu en till pryl. Då är det dags att börja skilja på vad som är ett verkligt behov eller ett ha-begär. Vill jag bara ha den nya grejen eller behöver jag den verkligen? Måste jag gå barfota om jag inte får ett par nya skor, hamnar jag att dricka ur en blomvas om jag inte köper nya muggar, kommer jag att frysa ihjäl om jag inte får köpa en ny tröja?

 

Utmana dig själv

 

Jag förespråkar sådana roliga tankeexperiment för att utmana en själv och avslöja ens tankemönster. Ibland måste man lite lura sig själv för att klara av att stå emot habegäret, som kan vara verkligt starkt.

 

Den verkliga kostnaden

 

Ett annat sätt som hjälper mig att köpa mindre är att tänka på en produkts ”verkliga” kostnader och hur de belastar miljön. Vem har tillverkat produkten? Får dom tillräckligt stor lön? Tillverkas grejen på ett miljövänligt sätt? Vi tänker kanske inte alltid på att det är människor som ligger bakom all produktion och det sker ofta under dåliga arbetsförhållanden. Har jag rätt att köpa produkter som tillverkats på miljön och människors bekostnad?

 

Tid är pengar

 

Jag tänker också på hur många timmar jag måste arbeta för att ha råd med en grej. Blusen kanske kostar bara 25 euro men om du tänker att du måste jobba 2 h för att ha råd med den kanske du börjar tänka om. Ny telefon för 1100 euro? Det betyder över 60 h jobb för mig, en summa jag verkligen inte tänker sätta på en ny telefon!

 

En till pryl att bära på?

 

Och om allt detta inte fått mig att tänka om när jag står i butiken och håller i en ny fin pryl och tänker ”köpa eller inte köpa” så minns jag tillbaka på alla de gånger jag flyttat och hur jobbigt det var att bära de tunga lådorna. ”Vill jag bära den här grejen i nästa flytt?” oftast är svaret ett stort NEJ och grejen lämnar i butiken. Både plånboken och de som kommer att hjälpa mig med nästa flytt tackar och är nöjda.

 

 

Ida Haapamäki, projektkoordinator, Finlands svenska marthaförbund

Testa om du är ett hot eller en möjlighet?
Sitra Livsstilstest