Börja spara och uppfyll dina drömmar

 

Kan det vara roligt att spara? Jag påstår att det kan vara roligt – om vi sätter upp klara målsättningar och klarar av att uppnå dem så känns det bra. Vi människor är funtade på så sätt att vi blir lyckliga när vi klarar en målsättning. Det kan vara fråga om att jag vill springa 5 km på 30 minuter, jag vill låta att bli att köpa kläder på ett år eller jag vill spara ihop till 520€ på ett år (10€/vecka). Vi behöver en målsättning för att lyckas och en grundläggande förutsättning för att vi ska klara av att spara pengar är att vi bestämmer oss för vad vårt mål är. Vi kan ha olika mål: jag kan spara för att betala av mina skulder, för att bygga upp en säkerhetsbuffert, för att köpa en telefon eller t.ex. för en resa. Man kan också ha olika sparmål samtidigt.

 

Varför är det så viktigt att spara då?

 

  • Genom att spara ihop till en säkerhetsbuffert får vi en tryggare vardag
  • Genom att spara för större inköp så sparar vi på räntekostnader och undviker avbetalning och har därmed en hållbar ekonomi
  • Genom att spara så blir vi bättre på att sköta våra löpande ekonomiärenden och får en realistisk bild av våra utgifter

 

Vad är en säkerhetsbuffert?

 

En säkerhetsbuffert är en summa pengar som vi har på ett konto – helst ett konto med begränsad tillgång som vi inte helt enkelt kommer åt. Säkerhetsbufferten finns till för att du ska ha så du klarar dig om du oväntat får en tandläkarräkning eller om dina intäkter oväntat sjunker (arbetslöshet eller sjukdom). Om du har en säkerhetsbuffert så undviker du att betala med kreditkort och/eller på avbetalning och sparar därmed pengar. Som en trevlig bonus så gör en säkerhetsbuffert att du kan sova tryggt om natten och är förberedd om något oväntat händer. I bästa fall förbättrar en säkerhetsbuffert ditt välmående och du frigör din energi till trevligare saker än att oroa dig för om du kommer att klara tandläkarräkningen.

 

Varför ska jag spara till större inköp när jag kan få på avbetalning?

 

Avbetalning bygger på idén att när jag ser en telefon i en butik vill jag ha den genast – fastän jag inte har råd. Ibland tar försäljaren en kostnad för avbetalning i form av ränta eller faktureringsavgift. När jag köper något på avbetalning så förbinder jag mig att betala tillbaka på en viss tid. Det kan vara svårt för oss att veta att vi tre år framåt kommer att ha möjlighet att betala av på vår telefon. I värsta fall har vår telefon redan gått sönder innan den är betald. Vi ges också illusionen att det är billigt med avbetalning. Är det så stor skillnad om min månadsavgift under tre år är 33€ eller 36€? Det är ju bara priset för en kaffe. Prisskillnaden för hela telefonen är ändå över 100€.

 

Spara och belöna dig själv?

 

Så nu har du lärt dig att genom att spara så kan du få en hållbar ekonomi, du sparar in på räntekostnader och du får en säkerthetsbuffert som medför trygghet. Känns det ändå inte relevant? Prova på att belöna dig själv. Sätt upp ett sparmål och när du når ditt sparmål så har du tillåtelse att använda 10% av de sparade pengar till det som du vill ha mest av allt. På det viset har du en moroto för att spara och sparandet känns roligare än normalt.

 

En bättre vardag, en euro i taget

 

Kom ihåg att varje euro är hemåt. Det viktigaste är inte hur mycket du sparar, utan att du överhuvudtaget försöker spara. Var snäll mot dig själv, i alla livssituationer är det inte nödvändigtvis möjligt att spara.

 

Marina Nygård, ekonomirådgivare på Finlands svenska Marthaförbund

Börja spara och se hur dina målsättningar uppfylls!