Taloudenhallinnan välineet

 

Tältä sivulta löydät välineitä, joita voi käyttää oman taloudenhallinnan tukena. Klikkaamalla otsikkoa pääset sivustolle, jossa alkuperäinen materiaali sijaitsee.

 

Mun talous -toiminta on päättynyt. Tämä sivu on päivitetty viimeisen kerran 24.2.2021.

Marttojen talouslomake

 

Marttojen Excel-pohjaisen talouslomakkeen avulla voi seurata omaa rahankäyttöä budjetti-, kirjanpito- ja vuosiyhteenvetolomakkeiden avulla. Laskuri auttaa seuraamaan halutessaan erikseen valittuja menoja, esimerkiksi ruoka- tai puhelinmenoja. Jokaiselle kuukaudelle on oma kirjanpitolomakkeensa. Luvut päivittyvät automaattisesti vuosiyhteenvetotaulukkoon kuukausikirjanpidosta. Lomakkeen voi tallentaa omalle koneelle ja sitä voi itse muokata omaan käyttöön sopivaksi.

Mitä eläminen maksaa -infografiikat

 

Pohditko, riitävätkö rahat tai kulutatko liikaa? Haluaisitko elää kohtuullisella kulutuksella sekä lompakkoa että ympäristöä säästäen? Kuluttajatutkimuskeskuksen viitebudjettien avulla voit tarkastella ja peilata omaa kulutustasi.

 

Viitebudjetit ovat nimensä mukaan viitteellisiä esimerkkilaskelmia. Budjetteja tehtäessä kuluttajat ovat olleet päättämässä, mitä tavaroita ja palveluita tarvitaan, jotta ihminen tulee toimeen, voi ylläpitää terveyttä ja osallistua sosiaalisesti. Lisäksi myös asiantuntijat ja tutkijat ovat osallistuneet niiden laatimiseen. Voit käyttää viitebudjetteja apuvälineenä, kun tarkastelet omaa rahankäyttöäsi. Ne soveltuvat hyvin myös välineeksi talousneuvontaan, talouskasvatukseen ja erilaisiin koulutuksiin.

Budjettilaskuri

 

NAL:n budjettilaskurilla voi laskea omat tulot ja menot sekä selvittää, kuinka paljon kuukaudessa jää rahaa säästöön.

Niskalenkki raha-asioista – välineitä oman talouden hallintaan

 

Kuuluuko arkeesi taiteilu laskujen, velkojen ja välttämättömien menojen kanssa? Tämä Niskalenkki raha-asioista -työkirja on laadittu ajatellen erityisesti sinua, jolla jo on maksuvaikeuksia tai jos tunnet olevasi vaarassa joutua vaikeuksiin.

 

Raha-asioita ja velkatilannetta on helpompi hahmottaa ja suunnitella, jos kirjaat asiat konkreettisesti näkyviin ja pilkot ne osiin. Harvoin tilanne on niin yksinkertainen, että pystyisit tekemään sen päässäsi. Tarjoamme sinulle välineitä juuri tähän. Voit soveltaa ja muunnella tämän työkirjan malleja oman tarpeesi mukaan. Voit käyttää niistä jotakin tai kaikkia.

Omat rahat -työkalu

 

Sisältää tietoa ja ohjeita nuorten taloudenhallintaan ja velkojen hoitamiseen eri elämäntilanteissa. Työkalu löytyy Muntalous.fi -sivustolta.

Penno -taloudenhallintasovellus ja työkirja 

 

Taloudenhallintasovellus Penno helpottaa oman rahatilanteen hahmottamista ja sen avulla saa käsityksen omista tuloista ja säännöllisistä menoista. Lisäksi voi laskea mm. paljonko rahaa on käytettävissä arkimenoihin kuukautta ja päivää kohti tai seurata säästötavoitteen edistymistä. Sähköisen Penno-sovelluksen rinnalle on tarjolla myös paperinen Penno-työkirja, jonka voi tulostaa tai tilata.

Taloustaitohankkeen materiaalit

 

Helsingin Diakonissalaitoksen Taloustaitohankkeen materiaalit on jaoteltu kohderyhmän mukaan yksilövalmennukseen, ryhmävalmennukseen ja etävalmennukseen soveltuviin materiaaleihin. Materiaalia on myös ruotsin ja englannin kielellä. Materiaaleja saa vapaasti hyödyntää alkuperäisessä muodossaan.