Talousosaamiseen on sijoitettava niukkoina aikoina

Olen samaa mieltä Hannu Takkulan ja Androulla Vassilioun (HS Mielipide 23.11.) kanssa. Koulutukseen on sijoitettava, myös niukkoina aikoina. Suomalaisille laadukas peruskoulutus on ollut pitkään ylpeyden aihe, ja tässä maassa siihen liittyvää työtä arvostetaan.

Silti yhdessä asiassa suomalainen koulutus on tänä päivänä heikompaa kuin muualla Euroopassa, emmekä ole tätä mitanneet PISA-tutkimuksessa: talousosaamisen merkitystä tulisi korostaa, erityisesti niukkoina aikoina.

Hallitus päätti tänä kesänä uudistuksista perusopetussuunnitelmaan. Ne tuovat lisätunteja yhteiskuntaopin opetukseen. Tarkoituksena on lisätä taloustiedon nykyistä syvempää opetusta.

Tällä ei kuitenkaan saavuteta muiden EU-maiden, kuten Ruotsin, Viron ja Belgian opetustasoa. Meiltä puuttuu kansallinen strategia talousosaamisen kehittämiseksi.

Järjestökentällä tähän on havahduttu. Setlementtiliitto on aloittanut yhdessä Takuu-Säätiön, Nuorisoasuntoliiton ja Nuorisosäätiön kanssa järjestötoimijoiden kokoamisen laaja-alaiseen verkostoon, joka toisi ensi vuonna yhteen eri sektorit talousosaamisen kehittämiseksi. Lisäksi Kuluttajatutkimuskeskus on toteuttanut useiden eri finanssialan toimijoiden kanssa tänä vuonna päättyvän TOKATA-hankkeen. Sen tutkimustulokset päätyvät myös siihen, että tätä laaja-alaista yhteistoimintaa tarvitaan talousosaamista edistävän koulutuksen kehittämiseksi.

Verkostoyhteistyöllä järjestöjen, yksityisen ja julkisen sektorin kanssa voidaan tukea koulutuksen kehittämistä. Niukkoina aikoina meidän on tarjottava suomalaisille nuorille yhteistyön kautta eväät talouden hoitoon. Emme voi jäädä tässä jälkeen muista Euroopan maista.

Pinja Hirvilammi, talous- ja velkaneuvonnan projektikoordinaattori, Suomen Setlementtiliitto ry

Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien mielipidesivulla 28.11.2012

 

hslogo

Jaa somessa >>
Share on Facebook

Facebook

Tweet about this on Twitter

Twitter

No Comments

Post a Comment

3 + 5 =