Seminaarissa keskusteltiin rohkeasti rahasta

Helsingissä järjestettiin syyskuussa Rohkeasti rahasta -seminaari, jonka toteuttivat yhteistyössä A-klinikkasäätiön KokeNet, KoKoA ry, Peluuri, Tiltti ja Takuusäätiö.

Tapahtuman aluksi Takuusäätiön Hanna Pieviläinen, Tiltin Jenni Kämppi ja KokeNetin Mikael Söderström keskustelivat siitä, miten vaikeaa mutta samalla tärkeää raha-asioiden puheeksi ottaminen on. Esimerkiksi monet Takuusäätiön Velkalinjaan ja Kysy rahasta -chattiin yhteyttä ottavat sanovat, että kertovat ensimmäistä kertaa omista talousongelmistaan kenellekään. Asiaan liittyy suurta häpeää ja ongelmat usein salataan kaikilta läheisiltä. Palvelujärjestelmä ei myöskään toimi parhaalla mahdollisella tavalla, sillä moni kokee, että on tullut torjutuksi. Palveluissa tärkeää olisi ihmisten oikeanlainen kohtaaminen, aito kuuntelu ja rinnalla kulkeminen. Todettiin myös, että Suomessa vallitsee vahva itseselviämisen eetos, joka estää puheeksi ottamisen ja avun hakemisen.

Seuraavaksi saatiin kuulla kahden kokemusasiantuntijan, Hanna Karmakka-Asaren ja Yrjö Kumpulan, omakohtaiset kokemukset siitä, miten elämänhallinnan pettäessä myös taloudenhallinta herkästi karkaa käsistä. Heidän tapauksissaan ylivelkaantumiseen olivat johtaneet rahapeli- ja alkoholiriippuvuudet.

Tilaisuuden viimeisessä osiossa Peliklinikan Hanna Heiskanen, Jalkautuvan taloushankkeen Aura Pylkkänen ja Hanna Päiviö sekä Takuusäätiön Hanna Pieviläinen esittelivät käytännön työkaluja ja vinkkejä asiakastyöhön oman työnsä ja kokemustensa pohjalta.

Kuva: Ville Kujanpää

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.