Seminaarissa juhlistettiin 2-vuotiasta Pennoa

Penno on maksuton verkkotyökalu, jolla voi seurata rahankäyttöään. Pennon 2-vuotissyntymäpäivillä puhuttiin rahankäytön ja maksamisen tulevaisuudesta sekä talousneuvonnan tarpeesta koko ajan muuttuvassa ja monimutkaistuvassa maailmassa.

Seminaarin avasi Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar. Elokuvamaailmasta symboliikkaa lainaava puheenvuoro Kadonneen aarteen metsästäjät maalasi yleistä kuvaa rahankäytöstä. Aluksi määriteltiin aarre. Aarrearkuista, kahisevasta ja kilisevästä käteisestä ollaan siirrytty pankkikortteihin ja mobiilimaksamiseen. Pantzar totesi myös, että toisinaan aarretta metsästetään muiden kustannuksella viitaten tällä häikäilemättömästi toimiviin pikavippiyhtiöihin. Samalla Pantzar kyseenalaisti positiivisen luottojärjestelmän toimivuutta. Ainakaan se ei ratkaise kaikkia ongelmia. Suomalaisten velkaantumisaste, eli kotitalouksien rahoitustilinpidon mukaisten lainojen suhde vuoden käytettävissä olevaan nettotuloon, oli vuoden 2017 lopussa 128,2 prosenttia. Myös kuluttajien maksuhäiriöt ovat selvässä kasvussa. Ulosottovelallisten määrä tällä hetkellä on n. 246 000 ja maksuhäiriömerkintä löytyy yli 376 000 henkilöltä. ”Kaikilla ihmisillä, joilla on maksuhäiriömerkintä, on talousongelmia ja he ovat talous- ja velkaneuvonnan tarpeessa”, Pantzar totesi. Tarve ja palvelujen tarjonta eivät vain valitettavasti kohtaa.

Seuraavan teeman otsikko oli Imperiumin vastaisku. Siinä tarkasteltiin ylivelkaantumisen vastaisen politiikan uudistamista. Pantzar nosti esiin neljä toimenpide-ehdotusta ylivelkaantumisen vähentämiseksi: 1) selkiytetään talous- ja velkaneuvontapalvelujen organisointi, 2) uudistetaan kuluttajaluottojen myöntämiskäytännöt, 3) kehitetään kohtuuehtoisia luototusvaihtoehtoja pienituloisille ja 4) selvitetään nykyisten velkajärjestelykeinojen kehittämistarpeet ja keinot ohjata talousongelmaisia varhaisemmassa vaiheessa talous- ja velkaneuvonnan pariin.

Kehittämispäällikkö Minna Markkanen Takuusäätiöstä tarkasteli omassa puheenvuorossaan Järki vai tunteet talousneuvonnan mahdollisuuksia tuupata kuluttajia (parempaan) järkevämpään taloudelliseen käyttäytymiseen. Luoton käytön innovaatioiden myötä tarjontakanavat monipuolistuvat ja pikakuluttaminen tehdään nopeaksi, helpoksi ja huomaamattomaksi – sekä pikaluottoyritysten aggressiivisella mielikuvamarkkinoinnilla kuluttajille houkuttelevaksi. Markkanen esitteli myös termin Pain of paying. Tällä ”maksamisen kivulla” viitataan siihen, että aivojen kuvantamistutkimusten perusteella tiedetään maksamisen aktivoivan aivoissa samoja soluja kuin fyysinen kipu. Pikavipit poistavat tätä kipua. ”Kivusta” olisi kuitenkin järkevässä, harkitsevassa kuluttamisessa hyötyäkin. Lopuksi Markkasen viesti talousosaamisen parissa työskenteleville oli: ”Valista ja varoita -strategia ei riitä, vaan tarvitaan kokonaan uudenlaisia lähestymistapoja ja keinoja.”

Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkku kutsuikin omassa Yli rajojen -esityksessään kaikkia kiinnostuneita yhteistyöhön kehittämään näitä Markkasenkin peräänkuuluttamia uusia ehkäisevän talousneuvonnan ja -ohjauksen menetelmiä ja välineitä. Niitä tuotetaan Marttaliiton ja Takuusäätiön Rahat riittää -hankkeessa (2018−2020). Marttaliitolla on pitkät perinteet taloudellisen osaamisen edistämisessä. Nyt yhteisesti kehittäen arvioidaan, millaiset toimintatavat, välineet ja viestintä toimivat muuttuneessa yhteiskunnassa ja miten parhaiten voi vaikuttaa.

Seminaarin viimeinen esitys oli varattu Takuusäätiön projektisuunnittelija Maija Isakssonille. Hän esitteli tuoreen somekampanjan ”Älä usko hatariin ennustuksiin”. Löydät kampanjavideon täältä. Videota saa mielellään jakaa. Kaikki verkostot ovat tärkeitä yhteiskunnallisessa markkinoinnissa ja vaikuttamistyössä. Seminaarin avannut Pantzarkin päätti episodinsa Tähtien sota -avaruusoopperasta lainattuun Uusi toivo –teemaan. Toivoa luodaan yhdessä.

Seminaarin materiaalit:

Kadonneen aarteen metsästäjät – Juha Pantzar, Takuusäätiö

Järki ja tunteet – Minna Markkanen, Takuusäätiö

Yli rajojen – Teija Jerkku, Marttaliitto

Ennustus – Maija Isaksson, Takuusäätiö

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.