Nuorten talousosaaminen kehittyy yhteistyöllä

Liisa Peura-Kapanen Kuluttajatutkimuskeskuksesta vieraili Setlementtiliitossa. Peura-Kapanen on tutkinut viimeiset kaksi vuotta 15–20-vuotiaiden nuorten talousosaamista. Nuorten talouden hallinnan parantamisessa järjestöjen haasteena on tehdä yhteistyötä, jotta saavutetaan nuorten ryhmät laajasti, Peura-Kapanen sanoo.

Kuluttajatutkimuskeskus ja Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu toteuttivat vuosina 2011–2012 nuorten talousosaamista kehittävän TOKATA-hankkeen, jossa kartoitettiin nuorten talousosaamisen tarpeita.

Viesti on selvä: pärjätäkseen aikuisena nuoret tarvitsevat vahvempia taloustaitoja. Talousosaaminen vähentää osaltaan velkaantumista, ja edesauttaa uran ja koko elämän suunnittelussa, Liisa Peura-Kapanen kertoo. Tällä hetkellä 25–28-vuotiaista yli 70 % on  jonkinlaista lainaa. Nuorten maksuhäiriömerkintöjen taustalla on usein tili- ja kertaluotot, puhelinlaskut ja verkossa tehdyt heräteostokset, Liisa Peura-Kapanen jatkaa.

Taloustaitojen opetus on kuitenkin haasteellista, sillä nuorten elämäntilanteet ja kiinnostuksenkohteet ovat erilaisia.  Materiaalia on runsaasti, mutta se on sirpaleista eikä tavoita nuoria. Nuorten talouden hallinnan parantamisessa järjestöjen haaste on tehdä yhteistyötä, jotta saavutetaan nuorten ryhmät laajasti.

– Talouskasvatusta tulisi viedä sinne missä nuoret ovat. Esimerkiksi virtuaalisia sovelluksia ja sosiaalista mediaa pitäisi hyödyntää viestinnässä enemmän, Peura-Kapanen korostaa. Verkossa tulisi olla yksi internet-osoite, johon kaikki tieto kootaan ja jonka osoite on kaikille tuttu. Tähän tarvitaan yhteistyötä, hän painottaa.

 Järjestöjen välisen yhteistyön parantaminen on yksi Suomen Setlementtiliiton koordinoiman nuorten talousosaamista kehittävän Mun talous -hankkeen tavoitteista.

kuluttajatutkimuskeskus

No Comments

Post a Comment

− 2 = 5