Näin säästät ruokamenoissa

Ruokamenot ovat asumisen kustannusten jälkeen ehkäpä omien tulojen suurin yksittäinen menoerä. Tämä tarkoittaa, että näissä menoissa on myös paljon mahdollisuuksia rahan säästämiseen. Jos teet alla olevien ohjeiden seuraamisesta itsellesi tavan, voit olla varma, että ylimääräistä kahisevaa alkaa kertyä säästöön aiempaa enemmän.

Säästäminen ruokakaupan ostoksissa

 

  1. Suunnittele ruokaostokset etukäteen

Ennen kauppaan menoa kannattaa suunnitella tulevat ruokaostokset. Tämä säästää aikaa, kun ei tarvitse kaupassa hätäpäissä miettiä, mitä voisi eineksistä loihtia. Suunnittelu myös ennaltaehkäisee mahdollisia heräteostoksia. Ruokakauppaan ei myöskään kannata mennä nälkäisenä, koska silloin harkitsemattomat heräteostokset ovat erityisen houkuttelevia.

  1. Kiinnitä huomiota ruokien pakkauskokoihin ja kilohintoihin

Pienissä yksittäisissä pakkauksissa olevat tuotteet ovat usein kaikkein kalleimpia, kun taas suuret pakkauskoot ovat verrattain edullisempia. Ruokatuotteen pakkauskoko ja pakkauksen hinta eivät kuitenkaan kerro kaikkea tuotteen todellisesta arvosta. Pelkän yksittäispakkauksen hinnan sijaan kannattaakin kiinnittää enemmän huomiota kilohintaan, jonka avulla voi helpommin hahmottaa tuotteiden todellisia hintaeroja. Hinnan perusteella esimerkiksi pikakahvi voi vaikuttaa varteenotettavalta vaihtoehdolta suodatinkahviin verrattuna, mutta näiden kahvien kilohintojen vertailu osoittaa, että suodatinkahvi on moninkertaisesti halvempi vaihtoehto, koska pikakahvia usein myydään pienemmissä määrissä. Lisäksi kilohinta tekee myös mahdolliseksi ruokatuotteiden vertailun keskenään.

  1. Suosi satokauden antimia

Satokauden aikana ruoka-ainekset ovat halvimmillaan, koska silloin niiden tarjonta on huipussaan. Tämän vuoksi kannattaa selvittää kulloisenkin vuodenajan halvimmat antimet. Esimerkiksi syksyllä juurekset ovat edullisimmillaan, kun taas alkukesästä lähtien kypsyvät monet marjat ja sienet. Tästä kausiruokalenterista voi katsoa, milloin kukin ruoka-aines on sadossaan. Jos aikaa tai motivaatiota löytyy, voi myös kokeilla antimien keräämistä tai kasvattamista itse (tästä lisää myöhemmin).

  1. Osta alennettuja tuotteita suuremmissa erissä

Kauppaan mennessä on syytä aina varautua mahdollisiin hinnanalennuksiin, joita voi olla vaikea ennustaa etukäteen, varsinkin jos ei jaksa seurata kauppojen lähettämiä mainoslehtisiä. Koska kaupan alennukset eivät yleensä kauaa kestä, kannattaa aina ostaa isompi satsi tuotteita, jotta saa maksimaalisen hyödyn niiden edullisemmasta hinnasta. Yli jääneet ruoat voi aina pakastaa tai laittaa säilöön, jos siihen tilaa kotoa löytyy.

  1. Hanki maksutapaetua kerryttävä kortti

Jos käy usein samassa ruokakaupassa, tai saman kaupparyhmän (S-ryhmä tai Kesko) omistamassa liikkeessä, kannattaa hankkia kyseisen ruokaliikkeen maksutapakortti. Maksutapakortti on maksutapaetua kerryttävä pankki- tai luottokortti, jolla saa alennusta kaikista samaan kauppaan tai kaupparyhmään tehdyistä ostoksista. Tunnetuimpia maksutapakortteja ovat S-Ryhmän S-Etukortti ja Keskon K-Plussakortti.

Säästäminen ruoanlaitossa kotona

 

  1. Kokkaa itse

On sanomattakin selvää, että kotona itse kokkaamalla voi säästää pitkän pennin ravintoloissa tai pikaruokapaikoissa syömisen sijaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pelkkä valmisruokien lämmittäminen laskettaisiin omaksi kokkailuksi. Jotkut valmisruoat voivat olla lähes ravintolaruokien hintatasoa, varsinkin jos puhutaan kalleimmista vaihtoehdoista. Parhaimman säästön itsekokkailusta saa, kun valmistaa mahdollisimman ison osan ruoasta alkuperäisillä raaka-aineilla.

  1. Kokkaa suurempia annoksia

Suurempien ruoka-annosten kokkaaminen säästää sekä aikaa että rahaa. Jos esimerkiksi noudattaa yllämainittuja ohjeita ja ostaa alennettuja tuotteita isoissa erissä, voi ruoka-aineiden ennenaikaista pilaantumista ehkäistä tekemällä isompi satsi syötävää kerralla. Ylijääneen ruoan voi aina laittaa jääkaappiin seuraavan päivän varalle, tai pakastimeen useammaksi kuukaudeksi. Rahan lisäksi isosti kokkaamalla säästää myös aikaa, kun ei tarvitse joka päivä kuluttaa tuntia tai paria ruoanlaittoon.

  1. Käytä ruokatähteet

Jos kokkaa suurempia ruoka-annoksia, niin myös jämiä jää loogisesti enemmän. Tähteitä ei kannata heittää roskiin, vaikka ne vaikuttaisivat kuinka hyödyttömiltä tahansa. Jämien roskiin heittäminen on nimittäin sama asia kuin rahojen tiputtaminen kankkulan kaivoon. Kekseliäs mieli kyllä löytää vastauksen vaikeimpaankin tähteiden käyttöön liittyvään ongelmaan. Jos ei muuta keksi, niin voi heittää ylijääneet ruoat pizzan täytteeksi ja paistaa ne uunissa.

  1. Kerää tai kasvata ruoka-aineet omasta takaa

Kuten edellä jo mainittiin, ei välttämättä tarvitse mennä ruokakauppaan ollenkaan, koska lähes kaiken ruoan voi periaatteessa hankkia myös itse. Omassa kasvimaassa voi esimerkiksi kasvattaa satokauden kasviksia ja juureksia, kun taas metsästä voi keräillä tuoreita marjoja ja sieniä. Myös kaupungeista voi löytyä puutarhapalstoja, joita voi ostaa tai vuokrata. Lisäksi kesäisin voi kalastaa, ja syksymmällä on mahdollisuus pyytää riistaa. Tosin talvella ruoan hankkiminen omasta takaa voi olla hiukkasen vaikeampaa, ellei ole kerennyt ahtaa useita pakastimia täyteen syötävää.

Teksti: Mikko Murphy/VertaaEnsin.fi

Jaa somessa >>
Share on Facebook

Facebook

Tweet about this on Twitter

Twitter

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.