Mun talous -toiminnan viimeinen vuosi − 2020

Vuosi alkoi lupaavasti Nuori 2020 -tapahtumassa Tampereella 14.−16.1. Näyttelypisteellämme riitti hulinaa ja kävimme monta rakentavaa keskustelua. Kerroimme messukansalle Mun talous -verkoston toiminnasta ja sähköisestä materiaalipankistamme. Usein keskustelun avaajana toimi Marttaliiton ja Takuusäätiön Rahat riittää -hankkeessa kehitetty Välttämätön, tarpeellinen, turha -korttipeli, joka meillä oli esillä näyttelypisteen pöydällä.

Keväällä valmistauduimme kuumeisesti Global Money Week -kampanjaan ja siihen ajoittuvaan Puhu rahasta -teemaviikkoon, joka oli tarkoitus toteuttaa maaliskuun lopulla. Mun talous -verkoston toiminnan kuvauksen työstöä jatkettiin verkoston jäsenten kommenttien ja palautteen pohjalta. Pian tämän jälkeen vuosi toikin paljon peruutuksia eri tapahtumiin. Myös Global Money Week ensin siirrettiin ja lopulta peruttiin kokonaan tämän vuoden osalta.

Kevään päivänpolttavana teemana etätyövälineiden kuntoon saaminen

Mukauduimme muuttuneeseen tilanteeseen. Hyödynsimme vapautunutta aikaa ja työstimme erityisesti paikallisten setlementtien työntekijöille suunnatun Ota palkkasi haltuun -oppaan. Kaikki voivat tilata opasta maksutta.

Olimme mukana Suomen Pankin koordinoiman Talousosaamishankkeen Toimijoiden ja hankkeiden kehittämis- ja arviointiryhmässä ja osallistuimme hankkeen työpajoihin. Osa suunnitelluista tapahtumista siirtyi etänä järjestettäväksi. Myös oma toimintamme siirtyi verkkoon: 29.4. toteutimme ensimmäisen Taloudenhallinnan EA-koulutuksen Teamsissä. Yhteensä olemme järjestäneet tämän vuoden aikana viisi etäkoulutusta.

Työtä tehtiin kaikesta huolimatta. Toukokuussa alettiin suunnitella yhteistä seminaaria Rahat riittää -hankkeen kanssa, päivitimme Materiaalipankin sähköisiä materiaaleja ja viestimme ahkerasti eri kanavilla. Heinäkuussa hiljennyimme loma-aikaan.

Tiivis syksy piti sisällään monenmoista

Kesän jälkeen seurasimme huolestuneina koronatilannetta ja koronatoimien lisäämää polarisaatiota. Koronatilanteen uutisoitiin ahdistavan erityisesti lapsia ja nuoria. Myös nuorten syyllistäminen, yksinäisyyden lisääntyminen, työttömyys ja esimerkiksi nollasopimuksilla työtä tekevien nuorten asunnottomuuden lisääntyminen nousivat keskustelunaiheeksi.

Tiivistimme yhteistyötä Setlementtiliiton NäytönPaikka -verkkopalvelun kanssa ja teimme yhteisiä suunnitelmia myös jatkoa ajatellen. Syyskuussa työstimme hakemusta Mun talous -toiminnan rahoituksen jatkumiselle.

Mun talous -verkostotapaaminen toteutui 8.10. Zoomissa. Tapaamisessa jatkettiin tutustumista verkostotoimijoihin, tarkasteltiin Mun talous -verkoston yhdessä laatimaa toiminnan kuvausta ja hahmotettiin seuraavia askelia tavoitteiden saavuttamiseksi – sekä taklattiin teknisiä haasteita. Erityisesti verkostotoimijoiden esittäytymiset saivat osallistujilta hyvää palautetta, ja selkeän enemmistön mielestä tilaisuuteen osallistuminen oli hyödyllistä oman työn kannalta.

Olimme jo keväällä kutsuneet verkostojäseniä teatteriin. Tuolloin peruuntunut Pääomani -näytös toteutui puolityhjässä teatterisalissa 13.10. Yleisönä olleet Mun talous -verkoston jäsenet pitivät esitystä ajatuksia herättävänä, viihdyttävänä ja taidokkaasti toteutettuna. Pieni joukko verkostojäseniä osallistui myös Hima & Stradan Kontulani – Elämäni mittainen matka -kävelykierrokselle 27.10. Kierros herätti osallistujien kesken aktiivista keskustelua asunnottomuudesta Suomessa.

Yksittäisistä ponnistuksista kenties vuoden suurimpana järjestimme 10.11. ensimmäiset virtuaaliset Puhu rahasta -messut ja samana päivänä yhteistyössä Marttaliiton ja Takuusäätiön kanssa Uusi päivitys 2.0 -webinaarin. Messupalautteen perusteella virtuaalitapahtumalle olisi toivottu parempaa aikataulutusta, jotta olisi ehtinyt osallistua kaikkiin kiinnostaviin työpajoihin ja vierailla näyttelypisteillä. Seminaaria pidettiin yleisesti mielenkiintoisena ja eri tieteenaloja yhdistävänä. Vastauksien perusteella jatkossa olisi hyvä, jos vastaaviin tilaisuuksiin olisi mahdollista osallistua sekä virtuaalisesti että paikan päällä.

Keväällä peruuntuneen Global Money Weekin tilalle järjestimme 16.−20.11 yhdessä Marthaförbundetin, Marttaliiton, Takuusäätiön ja tuotantoyhtiö Character Housen kanssa Puhu rahasta -teemaviikon. Tällaisia hyvän yhteistyön ponnistuksia soisi näkyvän tulevaisuudessa runsaamminkin.

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

Voimme kai sanoa tottuneemme ja yhtä aikaa väsyneemme etätyöskentelyyn. Uusi vuosi ei taida ihan heti tuoda monellekaan muutosta tilanteeseen. Etätyömahdollisuuksia on kuitenkin syytä myös hyödyntää. Suunnitelmissamme oli uuden sähköisen alustan luominen Mun talous -verkoston yhteiselle työskentelylle, verkoston säännölliset Teams-tapaamiset aamukahvin ja jonkin yhteiseen käsittelyyn nostettavan teeman tiimoilla ja verkoston ajatuksien ja toiveiden tarkempi kartoittaminen yhteisestä työskentelystä.

Näihin suunnitelmiin tuli kuitenkin stoppi, sillä valitettavasti ja hieman yllättäen STEA ei jatkakaan Mun talous -toiminnan rahoittamista. Niinpä joululahjojen sijaan alamme paketoida toimintaamme.

Verkostotyössä on huikeasti mahdollisuuksia, jota kannattaa jatkossakin hyödyntää. Mieluusti seuraamme takavasemmalta, kuinka tulevan maaliskuun lopulla Global Money Week tärähtää Suomessakin jokaisen tietoisuuteen, kun suuri joukko toimijoita osallistu siihen näkyvästi. Onhan tämä jo kaikilla kirjattuna kalentereihin ja suunnittelu toteutuksen suhteen käynnistetty?

Näillä näkymin päättelemme toimintaa tammikuussa. Vielä on käynnissä Puhu rahasta -oppaan ja -tehtäväkirjan käännöstyö. Jätämme siis jälkeemme myös ruotsinkieliset materiaalit. Puhe rahasta jatkuu monin tavoin muutenkin.

”Toivo on huomisen palsamia tämän päivän pettymyksille.”  – Evan Esar

Jaa somessa >>
Share on Facebook

Facebook

Tweet about this on Twitter

Twitter

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.