Sosiaaliset luotot ja järjestelylainat

 

Tältä sivulta löydät tietoa sosiaalisista luotoista ja järjestelylainoista. Klikkaamalla otsikkoa pääset alkuperäisen tiedon lähteelle.

 

Mun talous -toiminta on päättynyt. Tämä sivu on päivitetty viimeisen kerran 24.2.2021.

Takuusäätiön takaus

 

Takuusäätiön takauksella yhdistetään kaikki vakuudettomat velat ja rästilaskut yhdeksi pankkilainaksi. Takaus voi olla 2 000−34 000 euroa ja takaisinmaksuaika korkeintaan kahdeksan vuotta. Takauksen saamiseksi tulojen pitää olla riittävät ja säännölliset koko velan takaisinmaksun ajaksi. Maksuhäiriömerkintä ei ole este takauksen saamiselle.

Kunnan sosiaalinen luotto

 

Noin 40 kunnassa käytössä oleva kohtuuehtoinen laina välttämättömien menojen tai velkojen maksamiseen. Sosiaalisten luottojen euromäärät vaihtelevat kunnittain 200−15 000 euron välillä. Myös sosiaalisen luoton ehdot voivat vaihdella kunnittain. Sosiaalisen luoton saatavuuden ja ehdot voi tarkistaa esimerkiksi oman kotikunnan verkkosivuilta. Maksuhäiriömerkintä ei ole este sosiaalisen luoton saamiselle. Nuorille sosiaalista luottoa voi tarjota esimerkiksi takuuvuokran tai vuokrarästin maksamiseen ja velkojen yhdistämiseen. Lisätietoa sosiaalisesta luotosta löytyy Sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilta.

 

Löydät listan sosiaalista luottoa tarjoavista kunnista Perintäritarin blogista.

Takuusäätiön Pienlaina

 

Pienlaina on tarkoitettu välttämättömien kertaluonteisten hankintojen tekemiseen pienituloisille. Edullinen laina tukee pienituloisten toimeentuloa, ennaltaehkäisee ylivelkaantumista ja edistää itsenäistä pärjäämistä.

 

Pienlainaa ei myönnetä velkojen maksamiseen, mutta maksuhäiriömerkintä ei ole este sen saamiselle. Tosin, vuokrarästin maksaminen Pienlainalla voi olla mahdollista. Nuorille Pienlainaa voi tarjota myös esim. takuuvuokran maksamiseen, mikäli siihen ei ole käytettävissä omia säästöjä tai muuta rahoitusta. Nuorisoasumiseen on tuotettu itsenäistymässä oleville nuorille suunnattu Kotilaina-tuote yhteistyönä Takuusäätiön, Nuorisosäätiön ja NAL:n kanssa. Lisätietoa Pienlainasta Takuusäätiön verkkosivuilta.

Pankkilaina

 

Mikäli henkilölle on kertynyt useita velkoja, mutta luottotiedot ovat edelleen kunnossa ja maksukykyä on eli säännölliset palkkatulot mahdollistavat lainan lyhentämisen, voi velkojen yhdistämiseen hakea lainaa myös pankista. Kun pankkilainaa käytetään velkojen maksuun, vaatii pankki yleensä jonkinlaisia vakuuksia lainan saamiseksi. Mikäli pankki olisi valmis tarjoamaan lainaratkaisua, kannattaa olla kuitenkin tarkkana korkoprosentin kohdalla ja verrata sitä ennen lainapäätöstä mm. sosiaalisten luottojen ja Takuusäätiön takauksen korkoon.