Leffailtapäivässä pohdittiin asumisen sietämätöntä kalleutta

Kino Andorrassa oli tupa lähes täynnä, kun noin 130 nuorten taloudenhallinnan parissa työskentelevää ammattilaista kokoontui Pennon ja Mun talous -hankkeen järjestämään leffailtapäivään Asumisen sietämätön kalleus.

Tilaisuuden aluksi kuultiin kolme asiantuntijapuheenvuoroa, joissa haastattelijana toimi Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar. Takuusäätiön kehittämispäällikkö Minna Markkanen kertoi Penno-palvelun saavuttaneen 10 000 käyttäjän rajan. Pennosta on nyt käytössä uusittu versio, jossa on parannettu käytettävyyttä ja lisätty uusi säästämisen kokonaisuus. Markkanen kertoi myös, että kaikkien tilastojen mukaan kotitalouksien velkaantuminen kasvaa kasvamistaan. Hän oli lisäksi huolissaan luotonantajien mukavaa elämäntyyliä korostavasta mainonnasta, jossa ei lainan takaisinmaksamisesta puhuta mitään. Y-Säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakisen mukaan Suomessa on käynnissä raju yhteiskunnallinen polarisaatio. Toisaalla asuntojen hinnat kasvavat ja toisaalla taas romahtavat. Asumisen kulut ovat monilla niin suuri osa menoista, että vuokra saatetaan jättää maksamatta, josta voi seurata myöhemmin kohtalokkaat seuraukset. Kaakisen mielestä yhtenä ratkaisuna kohtuullisen hintaisia vuokra-asuntoja pitäisi saada lisää. Viimeisenä lavalla pääsi Mun talous -hankkeen Nuorisosäätiön projektikoordinaattori Essi Lindberg, joka kertoi, miten on omassa Mun talouden osahankkeessaan Nuorisosäätiössä pyrkinyt tuomaan ylivelkaantumisen ehkäisyyn liittyvää työotetta selkeäksi osaksi työntekijöiden työkalupakkia. Lindbergin mukaan olemassa olevia neuvontapalveluja ja taloudenhallinnan välineitä, kuten Kysy rahasta -chat, Penno, Omat rahat ja Kotilaina, pitäisi paremmin markkinoida nuorille.  Lindberg korosti lisäksi, että kaikilla nuoria työssään kohtaavilla pitäisi olla tarvittavat talous- ja velka-asioiden ensiaputaidot, jotta he osaisivat ja ennen kaikkea uskaltaisivat puhua ja opastaa nuoria taloudenhallinnan aihepiirissä.

Puheenvuorojen jälkeen nähtiin Nuutti Päällysahon ohjaama lyhytelokuva Maa ilman arvoja, joka kertoo siitä, miten yhteiskunnan turvaverkko ei aina auta toivotulla tavalla. Jos rahasta ei puhuta avoimesti, ongelmat voivat kasautua, joka saattaa johtaa velkakierteeseen.

Lyhytelokuvan jälkeen päästiin päivän päänumeroon eli Aki Kaurismäen ohjaamaan elokuvaan Toivon tuolla puolen. Elokuvassa tarkastellaan yhteiskunnallisia ongelmia kaurismäkeläisellä omaleimaisella tyylillä syyrialaisen turvapaikanhakijan ja suomalaisen kaupparatsun lopulta toisiinsa nivoutuvien tarinoiden kautta.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.