Koronakriisillä on taloudellisia seurauksia – monenlaisia

Koronapandemiaa torjuvat toimet ajavat perheitä ahdinkoon Suomessa. Maamme on poikkeustilassa. Koronaviruksen vuoksi liikkumista ja kokoontumista on rajoitettu, kouluja suljettu ja harrastuksia peruttu. Monet kotitaloudet ovat jo joutuneet talousvaikeuksiin, vaikka pandemia on vasta alussa. (Pelastakaa Lapset tukee koronaepidemian takia ahdinkoon joutuneita lapsiperheitä Suomessa. 25.3.) Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat ihmiset, joilla on kasautuneita ongelmia esimerkiksi mielenterveyden, asunnottomuuden ja päihteiden vuoksi.

Vallitsevassa tilanteessa yritystoiminnan äkkipysähdys, työttömyys ja lomautukset haastavat ihmisten raha-asioita laajemminkin. Ilta Sanomien pääkirjoituksessa 24.3.2020 maalataan synkkä kuva tulevasta: Koronakriisi uhkaa romuttaa monen suomalaisen talouden – kolkko kaiku 90-luvun murhenäytelmästä. Kirjoituksen mukaan tulojen loppuessa, loppuvat ihmisten rahat moniin pakollisiin menoihin kuten vuokriin, vastikkeisiin, luottojen maksuihin ja ääritapauksessa jopa jokapäiväiseen ruokahuoltoon. Hyeenojen lailla pikavippiyhtiöt haistavat ihmisten vaikean taloustilanteen ja ovat heti paikalla tarjoamassa korkeakorkoista, vakuudetonta lainaa. Mun talous -toiminnan kehittämissuunnittelija Ville Kujanpää totesi mielipidekirjoituksessaan (HS 21.3.) poikkeuksellisten olojen saavan aina liikkeelle sellaiset tahot, jotka pyrkivät hyötymään ihmisten hädästä ja epätoivosta. Yksi ratkaisu kotitalouksien ylivelkaantumisen estämiseksi voisi olla hallituksen määräämä korkokatto. Kuluttajaliitto muistuttaa myös, että maailmalla liikkuu huijauksia, joissa hyödynnetään koronaviruspelkoa.

Korona-aikaan raha-asioita kannattaa miettiä entistäkin tarkemmin

Ylivelkaantuneita auttava Takuusäätiökin on varoittanut koronakriisin seurauksista. (Korona voi sysätä kuluttajia maksuvaikeuksiin 16.3.2020.) Maksuvaikeudet ja velkakierteet alkavat usein yllättävistä muutoksista. Mikäli yllätysten varalle ei ole kerrytetty puskurirahastoa, saattaa lyhytaikainen lomautuskin vaikeuttaa ratkaisevasti laskujen maksua. ”Ihmiset haluavat kuitenkin hoitaa laskunsa, sillä he pelkäävät maksuhäiriömerkintää. Siksi moni ahdistuu ja päätyy hätäratkaisuihin”, sanoo Takuusäätiön viestintäpäällikkö Minna Mattila.

Laskujen ja velkojen maksamista uudella luotolla kannattaa kuitenkin välttää. Se voi ensin helpottaa rahatilannetta, mutta saattaa johtaa velkakierteeseen tai syventävää sitä entisestään.

Takuusäätiö on listannut Vinkkejä korona-aikaan. Mikäli raha-asiat ahdistavat, kannattaa näihin neljään kohtaan perehtyä tarkemmin:

  1. Laita menot tärkeysjärjestykseen
  2. Älä tee hätäratkaisuja
  3. Sovi maksuista
  4. Hae apua

 

Monet tahot auttavat talous- ja velkaongelmissa sekä jaksamisessa

Hae apua. Tuohon neljänteen kohtaan on syytä kiinnittää huomiota, sillä yksin ei pidä rahahuolienkaan kanssa jäädä. Apua on tarjolla. Oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonta palvelee etäyhteyksien avulla. Maksutonta neuvontaa saa myös esimerkiksi Takuusäätiöstä puhelimessa ja chatissa.  Kelan sivuille on koottu tietopaketti Usein kysyttyä koronatilanteesta.

ONNI-hankkeen kehittämiskoordinaattori Kirsi Räsänen vinkkaa Sekasin-chatistä. Se on valtakunnallinen keskustelualusta 12-29 -vuotiaille. Sekasin-chatissä voi keskustella mieltä askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Lisäksi Sekasin-chatin työntekijöiden kautta on mahdollista päästä HOT-muutosvalmennukseen. ”Tämä etävalmennus voi liittyä mihin tahansa elämänalueeseen, johon asiakas muutosta haluaa”, Räsänen kertoo. Hän sanoo itse voivansa antaa talousneuvontaa etänä myös suoraan asiakastyöhön. Ammattilaisten lisäksi rahasta kannattaa puhua esimerkiksi oman perheen kesken.

Talouden suunnittelu ja rahankäyttö korona-aikaan

Jokaiseen kriisiin sisältyy myös mahdollisuus. Olisiko nyt hyvä aika pysähtyä tarkastelemaan rahankäyttöään ja omia kulutustottumuksiaan? Poikkeustilanne voi myös pakottaa aloittamaan talouden suunnittelun tai päivittämään jo olemassa olevia suunnitelmia. Se ei välttämättä ole huono asia. Parhaimmillaan kriisi vahvistaa sellaisia taloustaitoja, joista on hyötyä jatkossakin − sitten, kun koronasta on selvitty ja maailma kenties siirtynyt aivan uudenlaiseen aikaan.

Kun elämässä tapahtuu yllättäviä asioita, toivon ylläpitäminen on entistä tärkeämpää. Koronan sijaan tartuttakaamme ympärillemme toiveikkuutta.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.