Ikuinen arvoitus 10.5.2016

Raha on epäreilu. Rahaan on sisäänrakennettu pelisäännöt, jotka perustuvat näennäiselle tasa-arvolle, kaikilla on siihen mahdollisuus, mutta käytännössähän asia ei näin ole. Kuten George Monbiot sanoo, vapaasti käännettynä, että jos uuttera työnteko johtaisi vääjäämättä vaurauteen, olisi Afrikan mantereen jokainen nainen miljonääri. Koska olemme onnistuneesti rahallistaneet kaiken: luonnonvarat ja niille aiheutetut harmit (UNFCCC), ajan (minimituntipalkka), meidän huomiokykymme (mainonnan hinta, joka on itseasiassa yllättävän halpaa: 10€ budjetilla saan 1 000 ihmisen huomion postaukselleni), ruumiimme (monissakin ikävissä yhteyksissä) – kaiken, on vain loogista että raha on hyvinvoinnin, tulevaisuuden, turvallisuuden, luovuuden… elämän mittari. Vähemmän on vähemmän ja vähemmän on huonompi. Rahan tarve ei ole valtakulttuurissa valintakysymys.

Aika-vauraus-vääristymää tekee mieli pohdiskella, vertailla vertailun säännöillä. Onko enemmän rahaa parempi kuin vähemmän aikaa? Onko enemmän aikaa parempi kuin vähemmän tekemistä? Onko vauraus parempi kuin vaikutus? Vaikka arvottaminen usein tapahtuu muilla kuin rahan säännöillä, on todettava, että arvottamisen voi helposti johtaa rahaan. Arvottaminen on vertailevaa ja kokemukseni mukaan me, ihmiset, olemme vertailevia olentoja. Jokin on kauempana, toinen helpompi, kolmas pitempi, neljäs pahempi ja viides kirkkaampi.

Voiko vertailun poistaa puheesta? Miten maailmankuvani muuttuisi, jos en arvottaisi. Mitään? Ei olisi valintakriteerejä. Kuinka tekisin päätökset? Sattumanvaraisesti. Vapaata tahtoa ei uusimpien tutkimuksien  mukaan joka tapauksessa ole. Valintaprioriteettina on aina maksimoitu hyöty, tavalla tai toisella. Tulee mieleen Louis CK:n tarina siitä, kuinka heidän lapsuudessaan piti kaiken olla aina huonointa. Kaupasta ei ostettu edes välttämättä halvinta, vaan huonointa. Kurjuuden maksimointia.

– Janne Salovaara

KUVA: Päivittäiset nikotiinit ovatkin yllättävän halvat: 2,77€. Lähikaupassa on jokin kassavirhe ja 36 annoksen pakkaus maksaa saman kuin 12 annoksen pakkaus. Käytän tätä hyväkseni säälittä.

KUVA: Päivittäiset nikotiinit ovatkin yllättävän halvat: 2,77€. Lähikaupassa on jokin kassavirhe ja 36 annoksen pakkaus maksaa saman kuin 12 annoksen pakkaus. Käytän tätä hyväkseni säälittä.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.