Mun talous -blogi: Elämää normin reunalla

Millaista on elää elinkustannusnormilla ja mitä kaikkea se vaatii? Mun talous -tiimi päätti ottaa asiasta selvää ja pyysi Mun talous -verkoston aktiivijäsentä, Janne Salovaaraa Big Plans Bakery:stä, testaamaan, millaista on elää yhden kuukauden ajan elinkustannusnormilla.

Toukokuun 1. päivä starttaa Jannen kuukauden mittainen kokeilu. Kokemuksistaan matkan varrella Janne kertoo tässä blogissa. Seuraa blogia ja anna Jannelle vinkkisi sosiaalisen median kautta! #puhurahasta #norminreunalla #suomiareena2016 #suomiareena #muntalous

Kokeilu on osa Mun talous -hankkeen järjestämää Puhu rahasta Talk Show:ta ensi kesän SuomiAreenassa 14.7.

Kuka on Janne?

_MG_1165_2_
Janne Salovaara on etelähelsinkiläinen avioliitossa elävä yhden lapsen isä sekä sosiaalisen kestävyyden suunnittelija ja tutkija (Big Plans Bakery), joka toimii myös Mun talous -verkoston aktiivijäsenenä. Aalto yliopiston kestävän kehityksen alumnina ja ISSP:n sertifioimana kestävyyden ammattilaisena Janne on kiinnostunut yhteiskunnallisesta muutoksesta globaalien ja yhteiskunnallisten ongelmien edessä. Hän toimii Mun talous -verkoston lisäksi muun muassa integraatioon, kestävyyteen, tulevaisuuden tutkimukseen ja koulutukseen liittyvissä hankkeissa.

Mikä on elinkustannusnormi?

Muun muassa velkajärjestelyssä elävä henkilö joutuu selviytymään arjestaan elinkustannusnormilla. Elinkustannusnormilla tarkoitetaan euromäärää, joka jää henkilön kuukausittaisiksi käyttövaroiksi laskuihin ja arjen perusmenoihin. Se on tarkoitettu kattamaan seuraavat menot:

  • kodin ruoka- ja hygieniamenot
  • vaatteet
  • vähäiset terveydenhoitomenot
  • päivälehden, puhelinlaskun, netin
  • paikallisliikenteen menot
  • harrastus- ja vapaa-ajanmenot
  • muut kodin jokapäiväiset kulutusmenot

 

Elinkustannusnormin euromäärä vaihtelee riippuen siitä asuuko yksin vai yhteistaloudessa. Janne Salovaara asuu yhdessä vaimonsa ja lapsensa kanssa, joten hänelle jää omiin kuukausittaisiin menoihin 451 euroa kuukaudessa.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.