Nuorten talousosaamista vahvistettava

Yle uutisoi äskettäin pikavipeistä johtuvien velkomusasioiden ruuhkauttaneen pahasti eri puolilla käräjäoikeudet eri puolilla maata. Oikeuslaitos on joutunut jopa palkkaamaan lisävoimia kyseisten tapausten ratkomiseksi. Myös velkaneuvonnassa tilanne nähdään kestämättömänä, sillä velkakierteeseen on lähes mahdoton puuttua.

Suomeen pikavippi-ilmiö rantautui kymmenkunta vuotta sitten. Pikalainat ovat olleet ja ovat suosittuja varsinkin nuorten parissa, jotka ovat rahoittaneet vipeillä elämisen kustannuksia, heräte- ja viihdeostoksia. Pikalainoista koituneet korkokulut ovat usein tulleet yllätyksenä velallisille. Suuret, kymmenien prosenttien, korot ovat nostaneet lainapääoman niin suureksi, että velanottajat eivät ole pystyneetkään huolehtimaan velan takaisinmaksusta.

Eduskunta on tiukentanut lakiotetta pikavippeihin muun muassa rajoittamalla lainoista perittävien korkojen määrää. Asiantuntijoiden ja kansanedustajienkin suulla on esitetty rajoituksia pikavippien myöntämiseen tai niiden kieltämistä kokonaan.

Voi kysyä, mihin suomalaisessa yhteiskunnassa tarvitaan pikavippejä? Meillä on toimiva pankkisektori, joka luotottaa yksityistä kulutusta ja muita hankintoja. Pankeilla on järjestelmät, joilla pystytään arvioimaan velanottajien taloudellista kestokykyä lainanottotilanteessa.

Lainsäädäntötyön ohella pikavippikulttuurin suitsimisessa tarvitaan pitkäjänteistä työtä suomalaisten nuorten ja nuorten aikuisten talousosaamisen vahvistamiseksi. Talouden lainalaisuuksien ja pelisääntöjen ymmärtäminen sekä oman talouden hallinta ovat keskeisiä tekijöitä nuorison talousongelmien ehkäisyssä ja voittamisessa.

Siksi Suomen Setlementtiliitto, Nuorisosäätiö, Nuorisoasuntoliitto ja Takuu-Säätiö ovat käynnistäneet Mun talous –verkoston luomisen, minkä tavoitteena on nuorten talousosaamisen edistäminen muun muassa opetusmateriaalituotannon avulla ja luomalla velkaantuneiden nuorten monialaisia tukijärjestelmiä. Tähän työhön verkoston perustajien rinnalle ovat tervetulleita muutkin kansalaisjärjestöt, yhdistykset, yritykset ja julkisyhteisöt.

Aki Haaro

asiamies Nuorisosäätiö r.s.

Kirjoittaja on myös Mun talous -verkoston ohjausryhmän jäsen ja teksti julkaistiin Ilkka-lehdessä 30.3.2013. Teksti on myös luettavissa täältä

Tags:
No Comments

Post a Comment

61 − = 60